Zásadní rozdíly v kvalitě Omega 3 na trhu

Omega 3 mastné kyseliny jsou v současnosti velmi skloňované pro své komplexní blahodárné účinky na lidský organismus. Jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví. Pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit. Bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin je rybí olej.
Zajímavost: Ale ani ryby omega 3 kyseliny nesyntetizují, ale přijímají v potravě – z řas.

K čemu jsou potřebné mastné kyseliny?
Nejdůležitější typy mastných kyselin jsou EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).
- EPA podporuje snížení hladiny celkového a LDL cholesterolu
- má protizánětlivé účinky
- zlepšuje kvalitu cév a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
- pozitivně ovlivňuje imunitní systém a zmírňuje projevy autoimunitních onemocnění a alergií
- reguluje hormonální systém a pomáhá ženám při PMS nebo během klimakteria
- Dostatečný příjem EPA také potlačuje projevy deprese
- DHA je důležitá především pro správnou funkci mozku a srdce
- Redukuje hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu zdravého HDL cholesterolu, zároveň snižuje riziko infarktu.
- Správný vývoj plodu a rozvoj mentálních funkcí u dětí
- Podporuje normální vývoj a zdravý stav očí
- příznivě ovlivňuje nervový systém
- zlepšuje paměť
- Díky protizánětlivému působení DHA zmírňuje projevy autoimunních onemocnění jako revmatoidní artritida nebo lupénka.
Dvě formy zpracování rybího oleje
Koncentrace těchto kyselin v rybím oleji se pohybuje pouze okolo 20 – 30%.
Na trhu však můžeme najít rybí olej s koncentrací těchto esenciálních mastných kyselin v rozmezí 60 – 90%.
To je docíleno rozdílným zpracováním. Zkoncentrované mastné kyseliny se zpracovávají dvěma způsoby:
ve většině případů, se nechají zkoncentrované mastné kyseliny reagovat s lihem za vzniku EE (ethylesterů) mastných kyselin.
nebo jsou mastné kyseliny opětovně napojeny na molekulu glycerolu, čímž vznikají mastné kyseliny ve formě TG (nebo TAG, triglyceridy)
A v čem se tyto formy liší prakticky?
mastné kyseliny ve formě EE
jsou levnější a organizmus je využívá obtížně, komplikovaně a v malém množství.
mastné kyseliny ve formě TG
jsou dražší, ale mnohem více využitelné.

Několik zajímavých studií:
- Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder
- Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials
- Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder
- Eicosapentaenoic Acid (EPA) and Docosahexaenoic Acid (DHA) in Muscle Damage and Function
Portfolio našich prémiových kapslí plně využívá přednosti použitých ingrediení, zkombinovaných dle výsledků vědeckých studií pro maximální účinek.