Využití astaxanthinu

Potravinové doplňky

Astaxanthin se primárně užívá coby potravinový doplněk. Jak ukazuje výzkum, díky silným antioxidačním účinkům astaxanthinu má jeho užívání pozitivní vliv při mnoha různých onemocněních. Astaxanthin je často konzumován ve formě měkkých gelových kapslí, ale může se používat i v tekuté formě pro přípravu nápojů a pokrmů.

Kosmetika

Vzhledem ke svým prokázaným omlazujícím a regenerativním účinkům na lidskou pokožku je astaxanthin hojně využíván lídry světového kosmetického průmyslu při výrobě kosmetických produktů.

Akvakultura, zemědělství a výživový doplněk pro domácí zvířata

Astaxanthin se také využívá jako přídavek do krmiv pro zvířata. Cílem je zajistit sytější oranžové až červené zbarvení faremně chovaných lososů a vaječných žloutků. Astaxanthin sice představuje pouze malou část obsahu lososího krmiva, ale představuje značnou část celkových nákladů na krmivo. Kvůli zvyšujícímu se povědomí spotřebitelů roste poptávka po používání přírodních barviv namísto syntetických. Astaxanthin se stává stále více oblíbeným doplňkem do krmiv pro domácí zvířata. Studie ukazují, že například psi a kočky dokážou astaxanthin správně vstřebat. Astaxanthin má pozitivní vliv na jejich zrak a dokáže zlepšit jejich celkové zdraví.

Celých 20 % nákladů na krmivo lososů je vynakládáno za astaxanthin.

Prokázané účinky užívání astaxanthinu

Stovky recenzovaných článků, publikovaných v renomovaných časopisech věnovaných lékařským výzkumům, společně s více než čtyřiceti klinickými testy a studiemi potvrdily bezpečnost a účinnost Astaxanthinu.

Užívání Astaxanthinu má pozitivní účinky na:

Kardiovaskulární systém

Výzkum potvrdil, že přírodní Astaxanthin snižuje riziko infarktu, onemocnění srdce, a udržuje kardiovaskulární systém zdravý. Dle výsledků korejského výzkumu na pacientech s nadváhou má Astaxanthin pozitivní vliv na snížení hladiny LDL cholesterolu (tzv. „zlý“ cholesterol), ApoB a ukazatele oxidačního stresu.2

Imunitu

Astaxanthin má prokázaný pozitivní vliv na imunitu. Jyonouchi a kol. v roce 1995 zkoumali vliv karotenoidů na produkci imunoglobinu in vitro. Imunoglobin je protein, který imunitní systém využívá ke zneškodnění bakterií a virů. Studie prokázala, že Astaxanthin zvyšuje produkci imunoglobinu, která úzce souvisí s žádoucím vlivem na imunitu.3

Oči

Ve studii, které se zúčastnili zaměstnanci dlouhodobě pracující s počítači, vědci prokázali snížení komplikací spojených s námahou očí o 46 % po čtyřech týdnech užívání 5 mg Astaxanthinu denně.4

Mozek

Dle klinických studií může Astaxanthin zlepšovat funkce mozku, a zpomalit tak proces jeho stárnutí. Rovněž pomáhá pacientům s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou.Výsledky studie dokládají, že Astaxanthin může sloužit jako prevence demence, a dokonce také Alzheimerovy choroby.5

V další klinické studii Astaxanthin prokázal svou účinnost při zvyšování kognitivní funkce u zdravých starších lidí a při zpomalení procesu stárnutí.6

Pokožku

Díky svým antioxidačním účinkům dokáže přírodní Astaxanthin chránit pokožku před poškozením UV zářením a zmírnit vnější známky stárnutí. Výsledky klinických studií, které byly prováděny na více než 40 ženách, konzistentně ukazují skvělé výsledky. Pokožka je díky Astaxanthinu lépe vyživená, hebká, jemné vrásky jsou redukovány a zvyšuje se její elasticita.7

Svaly, klouby a šlachy

Byla prokázána schopnost Astaxanthinu zvýšit lidskou sílu, energii a vytrvalost, zejména u lidí, kteří vykonávají fyzicky náročnou práci či sport.

V roce 2011 se na Gatorade Sports Science Institute uskutečnila studie, během níž cyklisté absolvovali časovky při užívání 4 mg Astaxanthinu denně po dobu čtyř týdnů. Výsledky této skupiny cyklistů byly následně porovnány s výsledky skupiny, které bylo podáváno placebo. V průměru si vedla skupina užívající Astaxanthin výrazně lépe než skupina, která dostávala placebo.1

Zdroje:

1. Earnest, C.P., Lupo, M., White, K.M. (2011). Effect of Astaxanthin on Cycling Time Trial Performance. International Journal of
Sports Medicine, 32(11):882-8. doi: 10.1055/s-0031-1280779.
2. Choi, HD, Youn, YK., Shin, WG., (2011). Positive effects of astaxanthin on lipid profiles and oxidative stress in overweight
subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2011 Nov; 66(4):363-9
3. Jyonouchi H., Sun H., Gross M (1995). Effect of carotenoids on in vitro immunoglobulin production by human peripheral blood
mononuclear cells: astaxanthin, a carotenoid without vitamin A activity, enhances in vitro immunoglobulin production in
response to a T-dependent stimulant and antigen. Nutr Cancer. 1995;23(2):171-83.
4. Nagaki, Y., Hayasaka, S., Yamada, T., Hayasaka, Y., Sanada, M., Uonomi, T. (2002). Effects of astaxanthin on accommodation,
critical flicker fusion, and pattern visual evoked potential in visual display terminal workers. Journal of Traditional Medicines,
19(5), 170-173.
5. Nakagawa K., Kiko T., Miyazawa T., Carpentero Burdeos G., Kimura F. (2011). Antioxidant effect of astaxanthin on
phospholipid peroxidation in human erythrocytes. Br J Nutr. 2011 Jun;105(11):1563-71
6. Katagiri, M., Satoh, A., Tsuji, S., Shirasawa, T. (2012). Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive
function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 51(2):102-7. doi:
10.3164/jcbn.11-00017.
7. Yamashita, E., Tominaga, K., Hongo, N., Karato, M. (2012). Cosmetic benefits of astaxanthin on human subjects. Acta
Biochimica Polonica, 59(1): 43-7.




The Power of Astaxanthin

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.